nl_NL

Jobfeed nieuws

Jobfeed doorbreekt magische grens van 1 miljard

Amsterdam, 27-05-2019

Textkernel’s Big Data tool heeft een miljard online vacatures gevonden.

Jobfeed, Textkernel’s doorzoekbare online vacaturedatabase, is inmiddels de magische grens van 1 miljard online vacature-advertenties gepasseerd. Voor het Jobfeed-development team is het bereiken van deze mijlpaal een klein jubileum. Reden voor ons om dit ongelofelijke aantal online vacatures eens van dichtbij te bekijken.

Meer dan 200.000 vacature-advertenties per dag

Sinds oktober 2006 zoekt Jobfeed dagelijks op het internet naar nieuwe vacatures, categoriseert deze en creëert zo een eenvoudig doorzoekbare database. Begonnen in Nederland bestrijkt Jobfeed vandaag de dag tien nationale arbeidsmarkten. Lastig om een miljard online vacature-advertenties voor je te zien? Een kleine rekensom ter illustratie: sinds 2006 heeft Jobfeed gemiddeld 217.533 vacatures per dag en 9.063 vacatures per uur gevonden! Wat valt er op in deze enorme dataset?

Meer weten? Download hier onze volledige infographic!

De Amerikaanse arbeidsmarkt domineert

Opvallend is de duidelijke dominantie van de Amerikaanse arbeidsmarkt in de Jobfeed-gegevens. Bijna de helft van de online vacatures komt uit de VS. En Jobfeed werd daar ‘pas’ in 2016 gelanceerd. De Amerikaanse arbeidsmarkt publiceert aanzienlijk meer online vacature-advertenties dan de individuele Europese markten.

Taalbarrières

Natuurlijk plaatsen de meeste landen vacatures in hun nationale taal. Maar hoe zit het met vreemde talen? Nederland staat aan de top met bijna 5% Engelstalige vacatures, gevolgd door Duitsland met 3,8%. Frankrijk houdt het dicht bij huis als het op taal aankomt: vacatures in Frankrijk zijn bijna allemaal in het Frans. Bovendien is Frans de belangrijkste tweede taal op de Engelstalige arbeidsmarkten.

Deeltijdparadijs

Nederlandse werkgevers lijken veel meer op zoek te zijn naar werknemers die in deeltijd werken. Bijna 20% van alle online vacatures vraagt minder dan 32 uur per week. Frankrijk staat met 12,2% op de tweede plaats, alle andere landen blijven onder de 10%-grens.

Meer over Jobfeed

Jobfeed doorzoekt elke dag automatisch het internet naar nieuwe vacatures. Gevonden vacatures worden ontdubbeld, automatisch gecategoriseerd op op basis van criteria zoals beroep, vereiste kwalificaties, locatie en bedrijfsnaam en doorzoekbaar gemaakt. De gegevens kunnen dan verrijkt worden met bijvoorbeeld synoniemen, branche-informatie en bedrijfsgegevens. Vandaag de dag bestrijkt Jobfeed tien nationale markten met meer dan 13 jaar zoekgeschiedenis. De gebruiksvriendelijke Jobfeed-portal maakt het eenvoudig om vacatures te vinden, analyses te maken, sales leads te identificeren en job alerts in te stellen.


.

Arbeidsmarkt update: het eerste kwartaal van 2019

Amsterdam, 15-04-2019

In het eerste kwartaal van 2019 zijn 728.144 unieke vacatures online geplaatst. Het aantal vacature-advertenties bleef in het eerste kwartaal van dit jaar met 4.162.645 onverminderd hoog. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernel’s bigdatatool voor online vacatures, die vandaag gepresenteerd worden.

De hoogtepunten uit het eerste kwartaal van 2019:

 • Zuid-Holland blijft, ondanks een daling van 1,1% in marktaandeel, de grootste provincie. Het gat met de nummer 2, Noord-Holland, is dit jaar iets kleiner geworden: was het verschil in marktaandeel van Zuid- en Noord-Holland in het eerste kwartaal van 2018 nog 2,3%, in het eerste kwartaal van dit jaar is dat teruggelopen tot een verschil van 1,4%. Bij elkaar opgeteld zijn de grootste drie provincies, Zuid-, Noord-Holland en Noord-Brabant, goed voor 54,4% van alle online vacatures. (Gecombineerd marktaandeel Q1 2018: 56%)
 • Grootste beroepsklasse blijft ook in het eerste kwartaal van dit jaar Verkoop & Handel, met een marktaandeel van 9,3%. Grootste stijger is de beroepsklasse Installatie, reparatie en onderhoud die daarmee een plaats in de top 3 bemachtigt (+1,2% ten opzichte van Q1 2018).
 • Handel blijft de grootste sector. De top 3 sectoren, achtereenvolgens Handel, Gezondheidszorg, Industrie & techniek, zijn bij elkaar opgeteld goed voor 46% van alle online vacatures.
 • Meest gevraagde beroep is medewerker klantenservice
 • Het aandeel fulltime vacatures stijgt tot bijna 70%.
 • Het aantal vacatures op mbo-niveau of lager groeit wederom harder dan gemiddeld
 • ENGIE is directe werkgever met de meeste fulltime vacatures
 • Grootste intermediair is YoungCapital

Bekijk voor meer details onderstaande infographic of download de volledige infographic hier.

.

De Belgische online vacaturemarkt in 2018: 12% meer unieke vacatures

Amsterdam, 26-02-2019

In 2018 zijn in België 1.087.543 unieke vacatures online geplaatst.* Dat is een stijging van 12% ten opzichte van 2017. Het aantal vacature-advertenties kwam uit op 3.313.461, een stijging van 17% ten opzichte van 2017.

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernel’s Big Data tool voor online vacatures, die vandaag gepresenteerd worden.

De hoogtepunten uit 2018:

 • Het aantal unieke vacatures steeg met 12% ten opzichte van 2017. Het aantal advertenties steeg met ruim 17%
 • Elke vacature werd gemiddeld 3 keer online geplaatst
 • Eén op de vijf vacatures heeft de provincie Antwerpen als standplaats
 • Antwerpen, West-en Oost-Vlaanderen samen goed voor een marktaandeel van 58,7%
 • Ruim een derde van alle vacatures is voor een van de top 3 beroepsklassen (Verkoop & Handel, Administratie & klantenservice, Productie)
 • Servicemonteur is het meest gevraagde beroep
 • Grootste intermediair is Randstad
 • ENGIE is directe werkgever met de meeste fulltime vacatures
 • Het aandeel vacatures die mogelijk parttime te vervullen is daalt licht tot 8,3% van het totaal

Bekijk ook de infographic hieronder en download voor meer details onze volledige rapportage.

Bronvermelding

Alle cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool van Textkernel, die alle online vacatures verzamelt, categoriseert en doorzoekbaar maakt. In 2018 heeft Jobfeed
3.313.461 online vacatureplaatsingen ontdekt en geanalyseerd. Voor dit rapport is gekeken naar vacatures geplaatst op commerciële, onafhankelijke vacaturesites; overheids vacaturewebsites zijn in deze analyse niet meegenomen. Vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises zijn weggelaten. Na ontdubbeling bleven unieke 1.087.543 vacatures over waarop deze analyses zijn uitgevoerd.

.

< Nieuwer | Huidige | 2 | 3 | 4 | Ouder >

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Vul een geldig e-mailadres in
Privacy verklaring

Een greep uit onze klanten

Wilt u de uitgebreide klantcases lezen? Bezoek de Referenties pagina.